7 april 2015

Smakrik nudelsoppa med alla möjliga innehåll...

En hyfsat ny favorit här i huset som vi nu provat ett antal gånger med lite olika ingredienser måste jag dela med mig av. Synd på så god rätt att gå omnämnd, liksom. Jag kan kalla den nudelsoppa närmast, för jag har inget bra, catchy namn på denna rätt. Vad man har i soppan beror lite på vad man har i kylen men det viktigaste när man lagar denna rätt är att man har lite tid, för det tar tid att hacka allt. Sen måste man se till att få bra balans på det söta, salta, syrliga och beska. Det är det som gör det!

Först hackar, skivar och klyftar du allt du ska ha i soppan. 


Sen kokar du en buljong för sig och risnudlar för sig.

Det ska vara den tjocka, platta varianten på nudlar och mycket salt i vattnet och kokta al dente. Kyl ner och förvara i isvatten. Buljongen ska innehålla någon slags fond och beroende på vad du lagar, kan du variera. Ex. kycklingbitar, då är kycklingfond att föredra och skaldjursfond om ni har räkor i t ex. Här kommer tre varianter ifrån mig men det kommer att fortsättas att experimenteras här hos oss.


Lite torrare variant med svamp, morot, rättika, majrova, squash, broccoli, spenat, paprika i olika färger, purjolök och jordnötter. På med extra sweetchilisås och svarta sesamfrön.

Fonden bör alltid innehålla:
Vatten
Kyckling-, skaldjurs- eller grönsaksfond
Mango chutney (finns olika styrkor på dessa)
Sambal olek (starkt men bör finnas med... i alla fall lite)
Färsk riven ingefära
Vitlök, riven
Citron- eller limesaft plus lite skal
Chiliflakes (starkt och kan uteslutas)
Salt, socker eller honung och peppar

Koka alltsammans försiktigt och ha i ordentligt med kryddor. Det ska smaka mycket!

I fonden har du sedan t ex:
Risnudlar
Morot (skivad eller strimlad)
Färsk babyspenat
Rättika eller rädisor i slantar
Vårlök eller purjolök i strimlor eller skivor
broccoli i små buketter
böngroddar
Några slags nötter, gärna salta, hackade eller flarn (mandlar eller jordnötter t ex.)

En annan variant med kyckling och svamp, sockerärt, rädisa, spenat, springonions, morot och broccoli. Mycket chiliflakes och extra mangosmak från en sweetchilisås med mango i.

Annat gott att ha i:
Sweet chilisås (typ thaisås)
Sockerärtor eller suger snaps
Svamp stekt i klyftor
Kyckling stekt i bitar
Räkor
Halloumi stekt i bitar
Zucchini
Squash
Majrova
Sojabönor
Svarta sesamfrön
Rostad lök
.... listan kan göras lång....

Vegovariant: Jag tycker det är gott att blanda ex. halloumi med svamp, rödlök, mandelflarn, sojabönor och spenat samt broccoli.

Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar