Först hackar, skivar och klyftar du allt du ska ha i soppan.
Sen kokar du en buljong för sig och risnudlar för sig.
Det ska vara den tjocka, platta varianten på nudlar och mycket salt i vattnet och kokta al dente. Kyl ner och förvara i isvatten. Buljongen ska innehålla någon slags fond och beroende på vad du lagar, kan du variera. Ex. kycklingbitar, då är kycklingfond att föredra och skaldjursfond om ni har räkor i t ex. Här kommer tre varianter ifrån mig men det kommer att fortsättas att experimenteras här hos oss.
Lite torrare variant med svamp, morot, rättika, majrova, squash, broccoli, spenat, paprika i olika färger, purjolök och jordnötter. På med extra sweetchilisås och svarta sesamfrön.
Fonden bör alltid innehålla:
Vatten
Kyckling-, skaldjurs- eller grönsaksfond
Mango chutney (finns olika styrkor på dessa)
Sambal olek (starkt men bör finnas med... i alla fall lite)
Färsk riven ingefära
Vitlök, riven
Citron- eller limesaft plus lite skal
Chiliflakes (starkt och kan uteslutas)
Salt, socker eller honung och peppar
Koka alltsammans försiktigt och ha i ordentligt med kryddor. Det ska smaka mycket!
I fonden har du sedan t ex:
Risnudlar
Morot (skivad eller strimlad)
Färsk babyspenat
Rättika eller rädisor i slantar
Vårlök eller purjolök i strimlor eller skivor
broccoli i små buketter
böngroddar
Några slags nötter, gärna salta, hackade eller flarn (mandlar eller jordnötter t ex.)
En annan variant med kyckling och svamp, sockerärt, rädisa, spenat, springonions, morot och broccoli. Mycket chiliflakes och extra mangosmak från en sweetchilisås med mango i.
Annat gott att ha i:
Sweet chilisås (typ thaisås)
Sockerärtor eller suger snaps
Svamp stekt i klyftor
Kyckling stekt i bitar
Räkor
Halloumi stekt i bitar
Zucchini
Squash
Majrova
Sojabönor
Svarta sesamfrön
Rostad lök
.... listan kan göras lång....
Vegovariant: Jag tycker det är gott att blanda ex. halloumi med svamp, rödlök, mandelflarn, sojabönor och spenat samt broccoli.
Smaklig spis!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar