16 januari 2016

Saffran- & citronkyckling med ris

Lättlagad men ändå lite festlig middagsmat. Det är min melodi, det. Härom sistens gjorde jag en god kycklinggryta som blev väldigt poppis så den är värd att lägga upp här.



Marinera kycklingen i bitar. Jag använde filéer men det går jättebra med vilka kycklingdelar som helst och även fläskfilé skulle kunna funka, tycker jag. Ju längre du marinerar, desto tydligare smak. När den marinerats klart (ca 3 timmar eller över dagen) så steker du filébitarna i en gjutjärnsgryta med lite av marinaden i pannan. När kycklingen fått fin färg sänker du temperaturen och häller över 1 msk kycklingfond, 1 dl vatten och 1 dl crème fraîche samt lite vispgrädde/matlagningsgrädde efter tycke och smak. Om du vill ha lite mindre fet sås så använder du bara vatten och lätt crème fraîche. Låt gryta småputtra ihop i ca 10 min eller under tiden som riset kokar.

Jag serverade min gryta med vanligt basmatiris och till det en enkel sallad. Sen strödde jag granatäppelkärnor över kycklingen vid servering.

Marinad till kycklingen
2 msk garam masala
1 pkt saffran
2 klyftor pressad vitlök
1/2 msk salt
1 tsk ljust muscovadosocker eller farin
saften från 1 pressad citron
och rivet citronskal från samma citron
2 msk rapsolja
1/2–1 msk sambal oelek (starkt)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar