Du fräser tärnad potatis och hackad gul lök i smör, i en stor gryta. Du lägger sen till finhackad vitlök och en ½ strimlad purjolök och låter löken bli glansig. Häll på vatten och höns eller kycklingbuljong (grönsaksbuljong om du vill ha den vego, såklart), kryddar med svartpeppar och ev. med salt, samt färsk basilika och timjan. Låt sen soppan sjuda tills potatisen är nästan helt mjuk. Strimla under tiden 1 knippe vårlök (spara det gröna till servering) och knäpp de träiga ändarna av 1 knippe grön sparris. Skär knopparna och sedan 2-4 bitar till av dem. Låt bitarna sparris samt det vita på vårlöken koka med i soppan men lägg i knopparna på slutet så de håller sig al dente. Tillsätt matlagningsgrädde alldeles på slutet och låt soppan få ett kort uppkok. Servera soppan toppad med knaperstekt bacon (eller låt bli om du vill ha den vego), strimlad grön vårlök och en klick cremefraiche. Smaklig spis!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar