11 november 2013

Några goda recept

God mat är för mig en livnödvändighet och recept på goda maträtter är något jag mer än gärna samlar på. Under sensommaren och hösten har jag testat både helt nya recept och förnyat några gamla favoriter. Nu tänkte jag dela med mig av godbitarna så att ni som har fått idétorka på matlagningsfronten förhoppningsvis ska få lite ny inspiration i höstrusket.

Vad sägs om en slät potatis- och purjolökssoppa med valfria tillbehör? Själv hade jag både spenat, broccoli och bacon i min soppa just denna gång och den smakade ljuvligt!


Jag brukar räkna med 1-2 potatis per person och lök kan man ha i så mycket eller lite som man anser själv. Starta med att fräsa tärnad potatis och strimlad purjolök, samt vitlök i en stor kastrull. Krydda med salt, vitpeppar, körvel och basilika. Häll på vatten och grönsaksbuljong (jag använder Kung Markattas på burk) så att det blir lagom mängd soppa. Låt det koka upp och sedan försiktigt sjuda tills potatisen mjuknar. Under tiden steker du baconet knaprigt i en teflonpanna. Plocka ur och lägg på hushållspapper så behåller den knaprigheten. I baconfettet lägger du sedan 2-4 nävar färsk babyspenat och fräser samman detta. Det går på några minuter. Krydda om du vill med salt och peppar. Ångkoka precis på slutet broccolibuketter i några minuter. De ska vara al dente för att behålla sin goda smak och krispighet. När potatisen mjuknat kör du med en mixerstav soppan slät och spär sedan den med lite, lite vitvin eller vitvinsvinäger samt ½-2 dl matlagningsgrädde. Där får samvete och konsistens avgöra! Smaka av och krydda ev. mer med valfria örter. Det kan vara körvel, basilika, timjan, dragon, persilja eller vilken annan grön ört du vill i stort sett. Jag diggar inte rosmarin i soppor! Annars blandar jag hej vilt.

Till sist monterar du soppan. Lägg i spenaten och broccolibuketter och strö till sist över lite bacon. Till soppan är det gott men något bröd eller knäckebröd, skippa smöret men ha gärna lite stark ost på.

En annan jättegod favorit såhär i höstrusket är min enklaste fläskytterfilégryta med ris och mumsig sallad!


Koka ris enligt anvisningen på förpackningen till det antal personer du tänkt bjuda den härliga rätten på. Jag använder vanligt matris men basmatiris fungerar också bra. Skär fläskytterfilé i lite tjockare strimlor och stek den i gjutjärnsgryta tills de får fin färg. Fräs med smalt klyftad lök, pressad vitlök och någon slags svamp. I detta fallet hade jag (torkad) uppblött karljohansvamp som jag smulat lite försiktigt och lagt i vatten. Det var därför inte några stora bitar i utan fick mer ge smak åt såsen. Lägg sedan i bitar av röd och gul paprika. Krydda med salt, vit- och svartpeppar från kvarn, paprikapulver och lite torkad timjan. Lite av svampspadet fick också åka i grytan samt lite rött matlagningsvin och några matskedar viltfond ifrån  Bong - Touch of taste. Fyll på med lite till vatten om grytan känns torr och ha till sist i en burk kantarell- & congnac-creme fraiche ifrån Skånemejerier. Rör ut ordentligt och bruna till grytan med lite soya. Låt gryta småputtra i minst 10 min. Servera tillsammans med ris och en god sallad. Min innehöll blandsallad (ruccola, babyspenat och isberg), röd paprika, avokado, gurka och filéer av blodgrapefrukt. Smaklig spis!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar