Snart är det äntligen dags för semester. Både jag och dottern ser fram emot att få umgås med karln i huset lite mer ordentligt. De korta stunder vi ses morgon och kväll blir lätt för lite kvalitetstid för dottern åtminstone och nog gillar jag skarpt att ha min älskling på hemmaplan längre stunder, jag också. Att få ha helgliv mitt i veckan liksom, det är vardagslyxigt värre det!
Just nu är det lite stiltje i min lilla trädgård, jasminen blommar för fullt och sprider väldoft långt in genom altandörren in vardagsrummet. Vi njuter!
Vi njuter också av det som kommit upp på odlingsbäddarna. Just nu äter vi mycket spenat och rädisor. Får vi bara behålla värmen så kommer snart zuccinin och squashen, morötterna, röd- och gulbetorna samt allt det andra godiset att braka loss. Förra året var lite av ett katastrofår faktiskt. Det regnade och var svinkallt nästan hela sommaren och även hösten var trist så skörden var ganska futtig. Jag har större förhoppningar i år!
Igår slog de första krolliljorna ut också och det tycker jag är ett cerist utropstecken i min lilla skuggträdgård just nu. Vackra att se på, goda att äta av tycker liljebaggarna. Annars har vi mest snigelproblem faktiskt. De är enorma, i olika skepnad och i massor, massor. Jag blir tokig på dem! De har ätit upp allt nyplanterat i perennväg för mig i år! Och de äter upp mina dagliljor och irisar dessutom!
Tack och lov bladen och inte blommorna men det är ju för trist ändå.
Pionerna är på gång och så har jag min nya perenna och sommarblomsterrabatt på framsidan som växer på, om än ganska långsamt. Det var visst lite mörkare där än vad vi räknat med, så allt kommer kanske inte att trivas. Vi får se hur det slutar.
Lata sommardagar ska man ju äta sånt man tycker om, som är lättlagat och gärna svalt. Själv gör jag gärna sallader av olika slag med många inslag ifrån mina egna odlingar. Men det är svårt såhär i början av säsongen. Häromsistens blev det en pastasallad med räkor, avokado och ägg. Egenodlat i den var endast mynta, basilika, oregano och olika salladsblad såsom mizuna, ruccola och meze.
Och så måste man äta mycket jordgubbar, i alla de möjliga olika utföranden. Såhär tillexempel.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar